Port of porto is kort voor portwijn, een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of roséwijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port.
Bekende druifvariëteiten voor de aanmaak van port zijn: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Francisca, Tinto Rouro, Bastardo, Donzelinho Tinto, Mourisco en de Malvasia Fina (witte port).
Sinds de 19e eeuw wordt gebruikgemaakt van de mutage-techniek. Dit is een techniek waarbij door middel van toevoeging van extra alcohol het gistingsproces voortijdig gestopt wordt, waardoor niet alle suikers in alcohol omgezet worden, zodat de zoete smaak van port ontstaat en het alcoholgehalte dan tussen 18 en 20 volumeprocent komt te liggen.
Als de druiven geoogst worden, wordt er niet of gedeeltelijk ontsteeld. Druiven met de voeten vertrappelen in lagares (lage stenen troggen van graniet) wordt vandaag de dag nog steeds gehanteerd naast moderne vinificatiesystemen. Tegenwoordig zijn er ook machines die het werk van de treders (de menselijke voeten) overnemen.
Door de druk breekt de celwand en geeft zo zijn smaak en kleur af, wat bij portwijn essentieel is. Na een dag of twee ontstaat de alcoholische gisting, waardoor de schilletjes een deken (manta) boven op de massa creëren. Dit geeft een beschermende laag die contact met zuurstof tegenhoudt. De manta wordt regelmatig ondergedompeld om de extractie zo vol mogelijk te krijgen.
Als de most na analyse goed is en naar wens van de wijnmaker, kan de brandewijn (aguardente) toegevoegd worden. Hierdoor stopt de gisting en kan de wijn van onderuit de lagaras in het vat gedaan worden. Dit vat bestaat uit 1/5 wijnalcohol wat aangevuld wordt met de portwijn, die hierdoor een alcoholpercentage krijgt van 19 à 20 %.
Er zijn verschillende portsoorten. De meest gebruikte onderverdeling is de ruby, vintage, tawny, witte en sinds kort rosé port.
J. H. Andresn Royal Choice 20 Year Old porto heeft een aantrekkelijke lichtbruine kleur, aroma van subtiele gedroogde sinaasappelschil en een zachte, volle smaak met veel gedroogd fruit en een lange, aanhoudende afdronk.
41,95 €
Na 10 jaar op eiken vaten te hebben gerijpt wordt deze mooie witte porto van J. H. Andresen gebotteld. Rijp en delicaat, met een vleugje honing en geuren van bloemen.
17,95 €
Na 10 jaar op eiken vaten te hebben gerijpt wordt deze uitmuntende J. H. Andresen Century Port gebotteld. De smaak van gedroogd fruit en complexe notenaroma's geven deze porto iets unieks!
23,45 €
Na 5 jaar op eiken vaten te hebben gerijpt wordt deze mooie porto gebotteld. Baksteenrode kleur, in de mond licht geroosterde amandelen.
10,10 €
Na 5 jaar op eiken vaten te hebben gerijpt wordt deze mooie witte porto gebotteld. Goudkleurig, licht zoet met aroma's van gekonfijt fruit.
10,10 €