Portugal

Portugese wijnen getuigen van een intrigerende eigenzinnigheid. Het zijn wijnen met een onmiskenbaar individueel karakter, voor avontuurlijk ingestelde wijndrinkers. Wat Portugese wijnen verder zo bijzonder maakt is de combinatie van klassiek en modern. Dat klassieke zit hem in het gebruik van unieke druivenrassen, veelal met exotisch aandoende namen. Alles bij elkaar zijn dat er honderden, en de meeste daarvan staan alleen maar in Portugal aangeplant.

De wijnbouw

In principe onderscheidt men in Portugal de volgende soorten wijnen: vinhos verdes (jonge en snel drinkbare wijnen), vinhos maduros (oudere wijnen met een bepaalde opslagduur), vinhos generosos (met alcohol versterkte wijn zoals Port, Madeira, Carcavelos en Moscatel de Setúbal), vinhos tintos (rode wijnen), vinho brancos (witte wijnen), vinhos rosados (roséwijnen), vinhos de consumo (eenvoudige tafelwijn), vinhos espumosos en vinhos espumantes (mousserende wijnen).

Portugese wijnen kunnen ook "garrafeira"of "reserva" vermelden op het etiket. Een garrafeira moet afkomstig zijn van één zeer goed oogstjaar en één procent meer alcohol bevatten dan voorgeschreven door de DOC. Het zijn vaak wijnen van goede kwaliteit die in beperkte hoeveelheden worden geproduceerd en die vaak afkomstig zijn van één quinta (château). Garrafeirawijnen worden lang opgeslagen en vertonen daarom in de fles geen depot. De eisen waaraan garrafeirawijnen moeten voldoen voor rode wijn: opslag minimaal achttien maanden op fust gevolgd door minimaal één jaar op fles. Voor witte wijn: minimale opslag van een halfjaar op fust gevolgd door minimaal zes maanden op fles. De rijping van garrafeira's duurt meestal veel langer (tot zelfs tien jaar) dan is voorgeschreven.

Een reserva moet afkomstig zijn van één goed oogstjaar en minimaal één jaar op fust en één jaar op fles hebben gelegen. Het alcoholgehalte met minimaal een half procent hoger zijn dan is voorgeschreven.

De appellaties

Portugal heeft een overzichtelijk systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ontwikkeld volgens Europees model. Portugal kent vier categorieën wijn: DOC, IPR, Vinho Regional en Vinho de Mesa.

DOC

Het land kent twaalf regio's met wijnen die een Denominação de Origem Controlada, kortweg DOC, dragen. Dit zijn uiteraard de wijnen met een gecontroleerde herkomstbenaming. DOC wijnen moeten een selo de garantia dragen (meestal een papieren strip over de kurk) die na keuring wordt verleend door een regionale commissie of door het Instituto da Vinha e do Vinho in Lissabon. Bij sommige DOC wijnen staat het garantiezegel op de achterzijde van het hoofdetiket.

Van noord naar zuid gaat het om de volgende regio's:

 • Vinho Verde
 • Douro en Porto
 • Tavora-Varosa
 • Bairrada
 • Dão
 • Beira Interior
 • Estremadura
 • Ribatejo
 • Setubal
 • Alentejo
 • Algarve
 • Madeira

IPR

In het Portugees betekent IPR Indicação de Proveniência Regulamentada, een aanduiding voor een wijn die volgens geldende regels afkomstig is uit een bepaalde goed omschreven regio. Deze wijn komt in aanmerking om in de toekomst naar een DOC gepromoveerd te worden. Meestal bezit een IPR gebied een commissie die de regels vaststelt en controleert of een wijn voldoet aan de gestelde eisen: gebruikte cultivars, maximum opbrengst per hectare en opslagduur. IPR komt globaal overeen met een VDQS wijn in Frankrijk.

Vinho Regional

Dit is een regionale wijn die afkomstig mag zijn uit een veel grotere streek. Deze wijnen hebben veel minder strenge eisen en komen overeen met een Vin de Pays in Frankrijk. Bij dit type wijn is er een veel grotere keuzemogelijkheid aan cultivars, die soms zelfs van buitenlandse origine mogen zijn.

Vinho de Mesa

Dit is een eenvoudige tafelwijn zonder herkomstbenaming, die mag worden opgebouwd uit alle mogelijke West-Europese wijnen (meestal van Portugese origine) en uit verschillende oogstjaren.

Terroir & Klimaat

De bodem varieert van streek tot streek en kan bestaan uit zand, klei, kalk, verweerde graniet, gneiss of leisteen. Van noord naar zuid en van west naar oost vertoont het klimaat regionale verschillen. In het noorden heerst een zeeklimaat met zeer veel regen hetgeen resulteert in relatief zure en alcoholarme wijnen, gaande naar het zuiden wordt de regenval steeds minder en stijgt de zomertemperatuur. Ook van west naar oost neemt de regenval af en komen we geleidelijk in een continentaal klimaat terecht. In de Algarve heerst een subtropisch klimaat met weinig regen.

Druivensoorten

Zeer veel druivenrassen worden verbouwd in Portugal. De meeste van hen zijn inheemse. De naamgeving van deze rassen is soms een echte warboel omdat voor één ras vele synoniemen bestaan. Verdere uitbreiding van de gebruikte rassen kan je vinden in de bespreking van de DOC gebieden.

Producten in de kijker

 • Quinta do Lagar Novo Arinto doc

  Quinta do Lagar Novo Arinto doc

  Le Quinta do Lagar Novo Arinto a une couleur d'agrume et un arôme de fruits blancs mûrs, fin et avec une certaine complexité, rappelant le citron vert et les fruits exotiques très frais. Le goût est velouté, intense, avec une bonne acidité, mais doux et très persistant.

  vanaf16,50 €

  Opties bekijken Meer details

 • Quinta do Lagar Novo Chardonnay Reserve

  Quinta do Lagar Novo Chardonnay Reserve

  Na een langdurig verblijf in vaten krijgt Quinta do Lagar Novo Chardonnay Reserve een strogele kleur. In de neus ontdekken we aroma's van peer en appel met een hint van mineralen. De houtlagering is mooi geïntegreerd in de wijn. In de mond, smeuïg met elegante citruscomponent, intens en aanhoudend.

  vanaf15,90 €

  Opties bekijken Meer details

 • Quinta do Lagar Novo Late Harvest 37,5cl

  Quinta do Lagar Novo Late Harvest 37,5cl

  Quinta do Lagar Novo Vindima Tardia 37,5cl Gouden kleur. De neus toont tonen van abrikozenjam en kweeperenjam. Het heeft een kleur die doet denken aan Madeira, met een aroma van honing, gedroogd fruit en vooral gedroogde vijgen.

  28,70 €

  Opties bekijken Meer details

 • Quinta do Lagar Novo Marsanne Reserve

  Quinta do Lagar Novo Marsanne Reserve

  Quinta do Lagar Novo Marsanne Reserve heeft in de neus droge vijg, wat kruidigheid en een exotische minerale afdronk. Licht strogeel van kleur, met een zachte en complexe body. Perzik jam en een vleugje thee aroma. Originaliteit, elegant, verrassend.

  vanaf15,90 €

  Opties bekijken Meer details


Meer informatie
Aanvaarden