Côtes du Rhône Villages

De Côtes du Rhône of Rhônevallei is een wijnstreek in het zuidoosten van Frankrijk. Het productiegebied strekt zich lang en smal uit langs de oevers van de Rhône en is zo'n 200 km lang. Men onderscheidt een noordelijk en zuidelijk Rhônegebied.

  • Het noordelijke gebied strekt zich uit van Vienne tot net voorbij Valence. De wijngaarden liggen vrijwel allemaal op de westelijke oever met uitzondering van Hermitage en Crozes-Hermitage.
  • Het zuidelijke gebied ligt hier ten zuiden van en strekt zich uit tot aan de Middellandse zee. De Côtes du Rhône omvat 25 gemeenten in 6 departementen: Loire, Rhône, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard.

In de Rhône worden in totaal 21 druivensoorten gebruikt. In het noordelijke gebied is voor de rode wijn de syrah druif het meest dominant terwijl dat in het zuidelijke gebied de grenache noir is. Voor de witte wijn worden de druiven viognier, roussanne en marsanne het meest gebruikt.

Het zuidelijke Rhônegebied is goed voor 80% van de totale wijnproductie van de gehele Rhônvevallei. Qua productiehoevelheid is de rode wijn dominant (82%), maar de trend is dat de rosé (10%) in opkomst is en dat de hoeveelheid witte wijn (8%) afneemt.

Afbeelding

Meer informatie
Aanvaarden