Languedoc

Languedoc-Roussillon is de grootste wijnstreek van Frankrijk. Het strekt zich uit langs de zuidoostkust van de Rhône tot aan de Spaanse grens. Het gebied met schrale hellingen, een droog klimaat en veel zon biedt in principe de ideale natuurlijke omstandigheden die nodig zijn voor het maken van mooie wijnen.

Voorheen vin de pays d'Oc geheten wordt deze landwijn in de gehele Languedoc-Roussillon geproduceerd. Druivensoorten van buiten de eigen streek kunnen hiervoor gebruikt worden, zoals chardonnay, merlot en cabernet sauvignon.

De streek kenmerkt zich door min of meer traditionele terroirwijnen die veelal rood zijn. Languedoc is met 50.000 ha en 121 gemeenten de grootste appellation. Een aantal gemeenten mogen hun naam aan de appellation toevoegen. Naast deze terroirwijnen en de eerder genoemde vin de pays d'Oc worden er in het gebied ook mousserende wijnen gemaakt zoals de blanquette en de crémant de Limoux. Natuurlijk zoete wijnen zijn de vin doux naturel (VDN): muscat de Frontignan en de kleinere AOC's Lunel, Mireval en Saint-Jean de Minervois.

Afbeelding

Meer informatie
Aanvaarden