Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedès, het wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië. Ook in Aragon en de Rioja wordt op kleinere schaal cava gemaakt.
Wijnen met de kwaliteitsaanduiding 'cava' bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: macabeo, xarel·lo en parellada, hoewel er ook andere rassen gebruikt worden. Volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (método tradicional) krijgt de cava koolzuur.
Cava wordt ingedeeld naar de zoetheid die afhangt van de hoeveelheid suiker in de wijn voor de tweede gisting. Van zeer droog naar zoet zijn er zeven categorieën:
Een andere indeling is naar de bewaarperiode. Cava moet minstens negen maanden in de kelder zijn bewaard. Voor de 'reserva' geldt een bewaarperiode van minimaal 15 maanden en voor de 'gran reserva' zelfs een minimum van 30 maanden. Gran reserva mag verder alleen worden gebruikt voor de minst zoete cava's, brut nature, extra brut en brut. Op het etiket van de gran reserva staat als enige ook het oogstjaar vermeld.
Cava Xenius Brut Reserva heeft een 2e gisting van 15 maanden gekend. De lichtgele kleur met fijne belletjes en fruitige aroma's typeren in het glas.
11,25 €