Cognac

Cognac is een sterk alcoholische drank (40% of hoger) verkregen door het destilleren van witte wijn. Om cognac genoemd te mogen worden dient de drank aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Er moeten bepaalde druivenrassen gebruikt worden. Deze zijn: Ugni Blanc, Colombard; Folle Blanche; Montils; Follignan en Sémillon. Het merendeel van de gebruikte druiven (90%) is de Ugni Blanc.
  • Er moet dubbel gedestilleerd worden. De destillatie moet gebeuren met een alambic Charantais, volledig uit koper. De wijn wordt een eerste maal gedestilleerd (première chauffe) tot een soort brandewijn met een alcoholgehalte van ongeveer 30%. Na een tweede destillatie die bonne chauffe heet, wordt de cognac verkregen.
  • De drank moet minstens tweeënhalf jaar in houten vaten gerijpt zijn.
  • Het alcoholpercentage moet ten minste 40% bedragen.
  • De drank moet uit de streek van Cognac komen.

De drank is afkomstig uit de streek rond de gelijknamige Franse stad. Deze streek beslaat de departementen Charente en Charente-Maritime.

Leeftijd

Bij wet mag de leeftijd van de cognac niet op de fles vermeld staan. Wel staat er een leeftijdsaanduiding op elke fles, de bekendste zijn:

  • V.S. of *** : minimale rijptijd twee jaar. V.S staat voor Very Special of Very Superior.
  • V.S.O.P, VO of Reserve: minimale rijptijd van vier jaar. V.S.O.P staat voor Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale, V.O. voor Very Old.
  • Extra, X.O, Napoléon, Hors d'Age of Ancestrale: minimale rijptijd zes jaar. X.O. staat voor Exceptionally Old.
  • XXO: minimale vatrijping van 14 jaar, staat voor extra extra old (nieuw sinds 2018).

Afbeelding

Meer informatie
Aanvaarden